Bytomski system monitoringu to 38 kamer non stop rejestrujących to, co dzieje się w najważniejszych punktach miasta, obraz… więcej >>>
Od wyborów samorządowych Bytomiem rządzi koalicja KO-PiS, czyli Koalicji Obywatelskiej oraz Prawa i Sprawiedliwości. Co prawda magicy z… więcej >>>
Na 760-lecie lokacji Bytomia na prawie niemieckim Ratusz oraz jego agendy, miejscowe instytucje i organizacje
przygotowały turnieje, imprezy,… więcej >>>
Policjanci z bytomskiego garnizonu spotkali się w Bytomskim Teatrze Tańca i Ruchu "Rozbark". Okazją było doroczne Święto Policji.… więcej >>>
Sukces. Kinga Drozd i Anna Pander, uczennice bytomskiego Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich świetnie zaprezentowały się podczas niedawnej piątej edycji Wojewódzkiego Konkursu „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne’2021”.
Młode i utalentowane bytomianki rywalizowały z dziewięcioma innymi zespołami reprezentującymi szkoły o profilu gastronomicznym z naszego regionu. W zawodach udział wzięli między innymi przedstawiciele Będzina, Katowic, Mysłowic, Ornontowic, Tychów, Wisły oraz Sosnowca. Wszystkie miały jedno zadanie kulinarne: przygotować ciekawą i przede wszystkim pyszną, a do tego atrakcyjnie zaserwowaną potrawę oraz przystawkę do niej. Ich głównym elementem miał być ziemniak, a więc bez wątpienia najpopularniejsze w naszym kraju warzywo.
Uczęszczające do klasy trzeciej o profilu technika żywienia i usługi gastronomiczne Kinga Drozd i Anna Pander poradziły sobie z wyznaczonym tematem doskonale. Dziewczyny przyszykowały biskwity z serem typu oscypek oraz sosem z czarnej porzeczki. Do tego zaserwowały pierożki ziemniaczane podawane ze szpinakiem, bombę ziemniaczaną z dipem żurawinowym, a także comber z daniela z duszoną papryką w winie. Jury dało się uwieść tym wymyślnym smakołykom (bo któż by nie dał?) i przyznało naszym dziewczynom trzecie miejsce w stawce. Kinga i Ania przygotowywały się do konkursu pod okiem nauczyciela praktycznej nauki zawodu Michała Jarzombka.
25 km/h. Są zielone, ekologiczne i napędzane elektrycznie, a jeśli tylko zachowamy rozsądek, to możemy przyjemnie mknąć na nich po centrum Bytomia… więcej >>>
Pandemia. W Szpitalu Specjalistycznym nr 1 przy ulicy Żeromskiego utworzono kolejny, trzeci już oddział covidowy. Z kolei Wojewódzki Szpital Specjalistyczny nr 4 przy… więcej >>>
Przygotowania w toku. W naszym mieście wkrótce powstanie punkt masowych szczepień przeciwko COVID-19. Władze przygotowują się właśnie do jego uruchomienia.… więcej >>>
Najpierw Śródmieście. Będzie można on-line porozmawiać z prezydentem Bytomia Mariuszem Wołoszem. Pierwsze z internetowych spotkań już 12 kwietnia.
więcej >>>Wielka pomoc. Pięć sporych inwestycji zrealizujemy w Bytomiu dzięki kwocie 5,7 miliona złotych jaka trafiła do naszego miasta. To przyznane nam… więcej >>>
Wspaniałe wspomnienia. Trudno uwierzyć, iż wielu absolwentów bytomskiej Państwowej Szkoły Muzycznej pierwszego i drugiego stopnia, to już szacowni emeryci. Placówka liczy… więcej >>>
Kanadyjski sposób. Bytomskie koło Polskiego Stowarzyszenia Na Rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną jest jednym z czterech partnerów ogólnopolskiego innowacyjnego projektu o nazwie „Kręgi… więcej >>>
Prestiżowe wyróżnienie. Muzeum Górnośląskie znalazło się w Państwowym Rejestrze Muzeów Ministerstwa Dziedzictwa Narodowego, Kultury i Sportu.
więcej >>>Nowe życie. Po wielu latach przerwy i ku uciesze bytomian ożył zegar umieszczony na fasadzie dawnej cechowni kopalni Rozbark, która dziś… więcej >>>
Karb. Większe niż obecnie, bardziej kolorowe i dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych będzie wkrótce Przedszkole Miejskie nr 36 przy ulicy Popiełuszki.… więcej >>>
OGŁOSZENIA
DROBNE
W PONIEDZIAŁEK
W GAZECIE
W ŚRODĘ
W INTERNECIE!*
*za 15% dopłatą
22 października 2024
imieniny:
Halki, Filipa