Bytomski system monitoringu to 38 kamer non stop rejestrujących to, co dzieje się w najważniejszych punktach miasta, obraz… więcej >>>
Od wyborów samorządowych Bytomiem rządzi koalicja KO-PiS, czyli Koalicji Obywatelskiej oraz Prawa i Sprawiedliwości. Co prawda magicy z… więcej >>>
Na 760-lecie lokacji Bytomia na prawie niemieckim Ratusz oraz jego agendy, miejscowe instytucje i organizacje
przygotowały turnieje, imprezy,… więcej >>>
Policjanci z bytomskiego garnizonu spotkali się w Bytomskim Teatrze Tańca i Ruchu "Rozbark". Okazją było doroczne Święto Policji.… więcej >>>
Kup, skosztuj, pomóż! Uciekły z Ukrainy przed wojną. Schronienie znalazły w Bytomiu. Nie chciały biernie czekać, więc ostro zabrały się do roboty. Lepią wareniki, czyli tradycyjne ukraińskie pierogi, które szybko przypadły do gustu kupującym je bytomianom.
Jest ich siedem: dwie Ole, Inna, Julia, Natalia, Iryna, a także Maria. Pochodzą z Kijowa, Tarnopola, Lwowa i innych miast. Po rosyjskiej agresji z dnia na dzień ich życie zmieniło się z ułożonego i spokojnego w koszmarne i pełne ogromnych niebezpieczeństw. Musiały opuścić swoich bliskich, którzy zostali na miejscu i z bronią w ręku walczą z najeźdżcą. Ryzykują życiem, ale innego wyjścia nie mają.
Trafiły do naszego miasta. Tu na miejscu wprawdzie zapewniono im niezbędną pomoc, ale one nie zamierzają siedzieć bezczynnie i jedynie rozmyślać o toczącej się wojnie oraz o tym, co je czeka w przyszłości. Postanowiły działać. Choć w dotychczasowym życiu zawodowym zajmowały się czymś zupełnie innym, a czasem prowadziły swoje firmy, to teraz lepią pierogi. Dokładnie wareniki, czyli gotowane pierogi w kształcie półksiężyca lub półkolistym, nadziewane na słodko lub na ostro. To tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, która z czasem trafiła do kuchni rosyjskiej. Ukraińcy uważają wareniki, obok barszczu, za swoją potrawę narodową.
Pomysłu Ukrainek nie udałoby się wcielić w życie, gdyby nie szeroka pomoc jaką dostały. Okazały ją miasto, Zespól Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich oraz Restauracja Zelter przy ulicy Strażackiej. W szkolnej kuchni siedem kobiet przygotowuje pierogi. Nawet kilkaset każdego dnia. Lepią ciasto, szykują farsz. Gotowe wareniki trafiają do Restauracji Zelter i tam każdy z nas może je kupić od wtorku do piątku w godzinach otwarcia lokalu, a więc od 13 do 22.
Żeby było jasne – nie jest to takie łatwe, bo fama o pysznym jedzeniu błyskawicznie rozeszła się po Bytomiu. Chętnych do kupowania zatem nie brakuje, choć Ukrainki początkowo bardzo martwily się, że nikt się ich gotowaniem nie zainteresuje. – To normalne, że jest w nich dużo lęku i niepewności, ale też widzimy, że to są silne kobiety, które chcą pracować. I tak zrodził się pomysł wspólnego lepienia pierogów. Łączenie kultur i tradycji doskonale sprawdza się w kuchni, więc serdecznie zapraszam na prawdziwe wareniki – mówi Irena Karanets, Ukrainka mieszkająca w Bytomiu.
Zysk dla kupującego jest podwójny. Po pierwsze dostaje zafoliowany zestaw siedmiu pysznych pierogów, po drugie zaś wykłada za to zaledwie 10 złotych, pomagając siedmiu kobietom w zdobyciu pieniędzy na życie. Uwaga: trzeba mieć gotówkę.
Wareniki już zasmakowały bytomianom, zapewne podobnie będzie z kolejnymi potrawami, które do swego menu chcą włączyć zaradne Ukrainki. To inne charakterystyczne potrawy kuchni wschodniej, a więc pielmieni i barszcz ukraiński.
Pomoc nie ustaje. Wciąż przybywający do nas uchodźcy ukraińscy dostają dach nad głową, jedzenie, miejsca w szkołach i przedszkolach, a także potrzebne do… więcej >>>
Hokej. Spodziewaliśmy się mistrzowskich tytułów obu seniorskich drużyn BS Polonia – jedenastego kobiecej drużyny oraz drugiego pierwszoligowców. Plan udało się… więcej >>>
Sprawna akcja. Bytomianie z serca i z rozmachem pomagają Ukraińcom niezależnie od tego, gdzie aktualnie mieszkają. Ostatnio dowiodła tego dobitnie Gabi Treschok, z inicjatywy… więcej >>>
Decyzją radnych. W działającym w ramach Państwowych Szkół Budownictwa-Zespole Szkół X Liceum Ogólnokształcącym powstaną klasy przygotowania wojskowego. Tak podczas swej ostatniej sesji… więcej >>>
Na razie mało konkretów. Już w lipca Grupa Arche stanie się nowym właścicielem zabytkowej Elektrociepłowni Szombierki. Ma wobec tego pięknego gmachu… więcej >>>
Pierwsza w kraju. Spółka TAURON uruchomiła w Bytomiu mikrosieć. To mała sieć elektroenergetyczna pozwalająca na zagwarantowanie, nawet w sytuacjach ekstremalnych, dostaw energii elektrycznej… więcej >>>
Zaproszenie. Wybitny śpiewak operowy, Honorowy Obywatel Bytomia Wiesław Ochman świętuje 85. urodziny. O to, by wydarzenie to miało odpowiednią oprawę zadba… więcej >>>
Zmagania w Rabce. Bardzo dobrze spisali się podczas Ogólnopolskiej Zimowej Senioriady reprezentanci Bytomskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Choć byli tam najmniej licznym… więcej >>>
Zawarli porozumienie. Inicjatywa 605 – tak się nazywa deklaracja współpracy zawarta przez Bytom, Gliwice, Chorzów, Lubliniec, Piekary Śląskie, Ruda Śląska,… więcej >>>
Miechowice. 275 kilkulatków i 25 maluszków będzie uczęszczało do przedszkola przy ulicy Nowej. Jego budowa już się rozpoczęła, trwają właśnie prace… więcej >>>
OGŁOSZENIA
DROBNE
W PONIEDZIAŁEK
W GAZECIE
W ŚRODĘ
W INTERNECIE!*
*za 15% dopłatą
22 października 2024
imieniny:
Halki, Filipa